Neobičajen pogled skozi okrašeno okno

Neobičajen pogled skozi okrašeno okno
Dnevnik

Aleš Lombergar je edini, ki se pri nas ukvarja z jedkanjem stekel

LJUBLJANA – »Že v prvem letniku sem se kot študent arhitekture ozrl po kolegih in se vprašal, ali Slovenija zares potrebuje 120 arhitektov vsako leto,« pripoveduje Aleš Lombergar, edini oblikovalec jedkanih stekel v naši deželi. Ze takrat je namreč vedel, da bo zagotovo počel kaj edinstvenega. Za jedkanje stekel je prvič izvedel, ko je brskal med knjigami v tehnični knjižnici in povsem po naključju našel knjigo v nemškem jeziku z naslovom Jedkanje stekel.

Tako je pred približno petnajstimi leti Aleš Lombergar začel izlivati svojo domišljijo na steklo. V svojem studiu za oblikovanje jedkanih stekel najprej na steklo nariše zaščitno masko, nato nezaščiteno površino jedka z raztopinami fluorovih soli.

Z njegovimi umetninami se kiti kar nekaj stavb v Sloveniji, včasih ga presenetijo tudi naročila iz tujine. Tako z njegovimi stekli pluje ameriška luksuzna križarka Christal Syphony, tudi iskalci sreče v kazinu Baden pri Dunaju občudujejo njegove mojstrovine. V Ljubljani so najopaznejša vhodna vrata Slovenske filharmonije.

»Vendar Slovenci nimajo prav posebnega občutka za takšne stvari,« ob tem dodaja Aleš Lombergar. Navdušen nad svojim prvim večjim izdelkom je kar nekaj dni stra-žil pred filharmonijo in opazoval ljudi, a žalostno ugotovil, da so njegovo mojstrovino opazili šele češki turisti. Tudi z našo kulturno zapuščino menda ne “znamo najbolje.

Aleš Lombergar nam je namreč priznal, da so ga že kar nekajkrat poklicali kulturno osveščeni ljudje in mu potožili, kaj se dogaja s starimi jedkanimi stekli. Najbolj ogorčen je bil, ko je izvedel za jedkana stekla Tiskarne ljudske pravice. Ko so tam začeli graditi prostore prihodnje pravne fakultete, so jedkana stekla (menda jih je bilo enajst) shranili kar nezaščitena na gradbišču. Ko je na kraj prišel naš sogovornik, je bilo stekel le še šest.

Kljub občasno skromnemu številu naročil Aleš Lombergar ne misli odnehati. Pri svoji obrti bo vztrajal, čeprav .si mora tu in tam finančno luknjo mašiti z adaptacijami starih stanovanj, še hudomušno dodaja.

PATRICIA BRILLI